מחקרים מוכיחים כי טיפולי עיסוי מביאים להקלה בכאבי גוף ולהשפעות פסיכולוגיות חיוביות רבות. האם עיסוי רקמות עצמי עשוי להשפיע על סף הכאב באמצעות "הורמון האהבה" שלנו?
אוקסיטוצין הוא נוירופפטיד (מוליך עצבי) המופרש במוח האדם ובמיוחד אצל נשים בשעת הלידה וההנקה, ומהווה אחד ההורמונים הנחקרים ביותר. הורמון זה כונה "הורמון האהבה" כיוון שהוא מתווך את הקשר הרגשי בין האם והתינוק, מופרש גם בזמן אורגזמה ומעורר את הקשר הרגשי בין נשים וגברים.
לאוקסיטוצין יש פעילויות הורמונאליות היקפיות אחדות, אך גם פעילות מקומית במוח. הוא מעורר תחושות של שביעות רצון, הפחתת דאגות ורוגע. יש סברה שהורמון זה מגן מפני עקה, ויכול להקל על תופעה של "מצבי רוח" תכופים.
במחקר הנוכחי ג'יי ועמיתיו (2014 ,Jay) בדקו את השפעתו החריפה של רולר ידני (Roller Massager) על כאבי שרירים שנגרמו במכוון לשרירי ההמסטרינגס במעבדה, ואת פוטנציאל ההשפעה על סף הכאב וטווחי התנועה, ועל הרגל השנייה שלא טופלה ברולר והיוותה ביקורת (cross over effect).
החוקרים מצאו כי עיסוי רקמות עצמי באמצעות הרולר הידני הצליח להפחית היפראלגזיה (תגובת כאב מוגברת) מכנית על ידי הגדלת סף הכאב (Pressure Pain Threshold) בשריר הפגוע, ממצא אשר עולה בקנה אחד עם ממצאים ממספר מחקרים אחרים.
במודלים של בעלי חיים, הוכח כי טיפולי מגע כגון, ליטוף, משרים תגובה נוגדת כאב המתווכת באמצעות שחרור אנדוגני (מיוצר בגוף) של אוקסיטוצין לזרם הדם ולמוח. באופן דומה, הוכח כי אוקסיטוצין מביא לשיכוך כאבים בחולים עם כאב גב תחתון וכן בחולים הסובלים מתסמונת המעי הרגיז, ולפחות במקרה אחד של סרטן.
החוקרים הסיקו לפיכך, כי אחד המנגנונים המתקבלים על דעת שעשויים להסביר את הירידה בהיפראלגזיה המכנית ובכאבי שרירים הוא הפעלתם של מסלולי עצבים יורדים מעכבים, באמצעות מערכת ייצור אופיואידים אנדוגניים ואוקסיטוצין במוח.
מקורות:
Jay et al., Specific and cross over effects of massage for muscle soreness. Randomized controlled trial, Int J Sports Phys Ther. 2014 Feb;9(1):82-91.