אחד משבעת המינים בהם בורכה ארצנו הוא השקד. פרי אהוב ומוערך. האם בנוסף להיותו עשיר בחלבון, שומנים טובים לבריאות הלב, סיבים תזונתיים ומינרלים, יש לו תפקיד במניעת אוסטאופורוזיס?
בסרטון מסביר דר' מייקל גרגר, רופא מומחה לתזונה קלינית את הקשר בין צריכה יומית של חופן שקדים לבין מניעת אוסטאופורוזיס. מצורף תקציר מתורגם של הסרטון עבור אלו שמעדיפים לקרוא.
הנתונים מראים שכיום יש כ-10 מיליון אמריקאים שסובלים מאוסטאופורוזיס, מחלה הגורמת ליותר ממיליון שברים, כולל מאות אלפי שברים בירך, סיבה נפוצה לכך שאנשים מוצאים את עצמם, בסופו של דבר, בבתי אבות. נשים מבוגרות רבות אומרות שהן היו מעדיפות למות ולא לשבור ירך ולמצוא את עצמן בבתי אבות סיעודיים.
עצם היא איבר חי ודינאמי, המתחדש כל הזמן בתהליך של הרס ובנייה על ידי תאים אוכלי עצם, האוסטאוקלסטים, ועל ידי תאים בוני עצם שנקראים, אוסטאובלסטים. מחלת האוסטאופורוזיס נגרמת בשל חוסר איזון בין אובדן עצם לבין בניית עצם והיא קשורה לרוב לשינויים הורמונליים המתרחשים במהלך גיל המעבר.
האם יש משהו שאנו יכולים לעשות כדי להטות את האיזון חזרה לטובת העצם? ישנן מספר תרכובות מסוימות במזון צמחי שנראות מבטיחות, אך הממצאים מבוססים על מחקרים במבחנה. על מנת שפיטו-נוטריאנטים (תרכובות כימיות שנמצאות בצמחים) יגיעו עד העצם, ראשית הם צריכים להיספג דרך מערכת העיכול אל מחזור הדם ולעבור את הכבד לפני שהם יכולים לזרום אל השלד שלנו.
מחקר שמומן על ידי מועצת השקדים של קליפורניה והמועצה הבינלאומית לעצי אגוז מצא כי אכילת שקדים שיפרה את מרחק הרכיבה על אופניים וביצועים אתלטיים בהשוואה לאכילת עוגיות… הם חשפו אוסטאוקלסטים (אוכלי עצם) של בני אדם לדגימת דם שנלקחה לפני ו4 שעות אחרי אכילת חופן שקדים.. אבל, האם אכילת חופן שקדים בכל יום לא עשויה להביא לעלייה במשקל? הלא יש שם כמעט 200 קלוריות… (מיד נחזור לתוצאות המחקר הזה..)
נבדוק את הסוגיה..
במחקר אחר, נתנו 35 שקדים לקבוצת נשים כחטיף לארוחת ביניים בבוקר בנוסף לתזונה השוטפת. לנשים ניתנה הנחייה לאכול כמה שרצו בארוחות הצהריים והערב של אותו היום. הן אכלו פחות! למעשה, כל כך פחות, עד שזה ביטל את העודף הקלורי של השקדים. סיבה חלקית מדוע אנשים לא מוסיפים במשקל גם אחרי תוספת של אגוזים לתפריט התזונה שלהם, היא אולי משום שאנחנו בסופו של דבר מפרישים קרוב לשליש מהקלוריות לאסלה בגלל שאיננו לועסים מספיק טוב. זו הסיבה שאנו חושבים שיש כל כך הרבה פחות שומן בזרם הדם שלנו לאחר אכילת שקדים שלמים לעומת צריכת אותה הכמות של שמן שקדים שהופקה מהשקדים.
ובחזרה למחקר המקורי.. (זוכרים? מניעת אוסטאופורוזיס..) המטרה הייתה לראות אם ניתן לדכא את הפעילות של התאים אוכלי העצם. החוקרים מצאו כי סרום הדם שנלקח לאחר צריכה של ארוחת שקדים, עיכב את היווצרות, תיפקוד והתבטאות הגנים של אוסטאוקלסטים אנושיים. זו הייתה עדות ישירה שתמכה בקשר בין צריכת שקדים בתפריט היומי לבין סיכון מופחת לפתח אוסטאופורוזיס. כדי לוודא שלא הייתה זו רק ההשפעה של אכילה באופן כללי, החוקרים בדקו גם סוגי מזון אחרים כגון, אורז ותפוחי אדמה, אך ההשפעה המגנה הופיעה ספציפית רק לגבי השקדים.
תמונות: dreamstime