לשד יש סביבה חיידקית (מיקרוביום) משלו – תמהיל החיידקים יכול למנוע או לעודד סרטן

סטטיסטיקה עולמית מצביעה על כך שסרטן השד הוא הגורם המוביל למוות מסרטן בקרב נשים. השד מורכב מרקמת אפיתל (רקמה המצפה משטחים חיצוניים של איברים בגוף ונמצאת בגבול בין הסביבה החיצונית לסביבה הפנימית, למשל, האפידרמיס של העור), סטרומה (תווך האיבר שעשוי רקמת חיבור ותפקידו לתמוך) ומערכת חיסון רירית שיחד יוצרים מיקרו-סביבה מורכבת. מודעות גוברות לתפקיד חיידקי המיקרו-סביבה בגופנו הובילה לאחרונה שורה של ממצאים חשובים לבריאות האדם (פרוייקט המיקרוביום האנושי) בו הוכח כי, המיקרוביום מעורב בהתפתחות והתפשטות של סרטן במגוון רחב של אזורים בגוף כולל, קיבה, מעי גס, כבד, ריאות ועור.

אוכלוסיית חיידקי המעיים גנבה את ההצגה כשמדובר במחקר על החיידקים המשגשגים בתוכנו, אבל חיידקים חיים גם ברקמות השד של האשה ולתמהיל החיידקים הזה עשויה להיות השפעה חשובה לא פחות על הבריאות, כך עולה ממחקר חדש שהתפרסם בכתב העת Applied and Environmental Microbiology. התוצאות מראות כי "חיידקים בשד, אפילו בכמויות קטנות, עשויים למלא תפקיד בסרטן השד – הגדלת הסיכון במקרים מסוימים, והקטנת הסיכון במקרים אחרים", אומר גרגור ריד (Gregor Reid), פרופסור למיקרוביולוגיה ואימונולוגיה באוניברסיטת ווסטרן באונטריו, קנדה, והמחבר הראשי של המחקר.

dreamstimesmall_40799127

אחת מכל שמונה נשים בארצות הברית מאובחנת כלוקה בסרטן השד במהלך חייה, אך ברוב המקרים הסיבות לכך אינן ידועות. לעתים קרובות מעורבים שינויי גיל, נטייה גנטית וסביבה – ולפי גוף מחקר הולך ומתרחב, חיידקים עשויים להיות אחד הגורמים הסביבתיים האלה. למשל, כבר בשנות ה1960 מספר מחקרים מצאו כי הנקה קשורה לסיכון מופחת ללקות בסרטן השד, ומחקרים מאוחרים יותר מצביעים על כך שהסיבה יכולה להיות בגלל שחלב אם תומך בשגשוג של מיקרואורגניזמים מועילים.

ריד וצוותו החליטו להמשיך בקו המחשבה הזה. הם נתחו דנ"א של חיידקים מדגימות רקמת שד של 58 נשים שעמדו לעבור הסרה חלקית של גידול או כריתת שד מלאה של גידולים שפירים או סרטניים, כמו גם מ 23  נשים בריאות שעמדו לעבור ניתוחי הקטנה או הגדלת השד. הם מצאו כי לנשים עם סרטן השד היו רמות גבוהות יותר של סוגי חיידקים מסוימים כולל, אנטרובקטריסי, סטפילוקוקוס ובצילוס. לנשים ללא סרטן היו רמות גבוהות יותר של סוגי חיידקים אחרים, כגון, לקטוקוקוס או סטרפטוקוקוס.

dreamstimesmall_41327669

אין זה מפתיע כשלעצמו כי השד מטפח חיידקים, אומרת האימונולוגית דלפין לי (Delphine Lee), שחוקרת את סרטן השד במכון הסרטן בסנטה מוניקה, קליפורניה, ארה"ב, ולא הייתה מעורבת במחקר. "השד חשוף לסביבה החיצונית דרך הפטמה ומערכת צינוריות המקשרות את בלוטות החלב אל הפטמה ומובילות אותו אליה. חיידקים יכולים להגיע אל הרקמה גם דרך פצעים בעור ומנגנונים אחרים", היא מסבירה. "אבל אנחנו לא בטוחים עדיין האם חיידקים מסוימים נמצאים ליד גידולים בשד משום שהם גורמים לסרטן השד או כי הם פשוט משגשגים בסביבת הגידול".

אם חיידקים מסוימים גורמים או מונעים סרטן, איך הם עושים זאת?  נראה שחיידקי אנטרובקטריסי וסטפילוקוקוס פוגעים בדנ"א – מסלול ידוע להתפתחות סרטן. חיידקים אחרים עלולים לעורר דלקת. צריך לחקור את המנגנונים המדויקים, אומר ריד ומקווה כי, בסופו של דבר, חוקרים יוכלו להשתמש בהרכב החיידקי של מטופלת כסמן ביולוגי לאיבחון הסרטן או לפיתוח פרוביוטיקה לשיפור תוצאות הפרוגנוזה והטיפול.

 

מקורות:

  1. The Microbiome of Aseptically Collected Human Breast Tissue in Benign and Malignant Disease, Tina J. Hieken et al., 2016
  2. The Breast Has Its Own Microbiome–and the Mix of Bacteria Could Prevent or Encourage Cancer, Scientific American.com, Sept., 2016

תמונות: dreamstime, pixabay