כוח אחיזה ביד הוא מדד פשוט, מהיר ואמין להערכת פציעות יד וכוח מרבי מרצון. זהו אינדיקטור של כוח השרירים הכולל, מצב תזונתי, מסת השריר, וביצועי ניידות/הליכה.

סרקופניה כתוצאה מהזדקנות משקפת נסיגה פרוגרסיבית בייצור של שרירים יחד עם פירוק שרירים מוגבר, וירידה ביכולת של שריר להתחדש. אלה מביאים לירידה ניכרת בחוזק ובכוח השרירים יותר מאשר במידות השרירים, ולבעיות תפקודיות כתוצאה מכך בגיל השלישי. ההשפעה של סרקופניה על חיי היומיום היא עצומה. תסמיני הסרקופניה הם: נפילות תכופות, חולשה, נכות וקיצור תוחלת החיים. השכיחות של סרקופניה עולה עם הגיל בקרב קשישים, ומגיעה לשיא של 50% בגיל 85. עם העלייה הגוברת בתוחלת החיים, השכיחות של קשישים עם סרקופניה צפויה לעלות באופן משמעותי.

סרקופניה מייצגת גורם עיקרי לנכות ולעלויות גבוהות הכרוכות בטיפול רפואי בקשישים. קבוצת העבודה האירופית על סרקופניה בקרב קשישים (EWGSOP) פיתחה הגדרה קלינית מעשית וקריטריונים מוסכמים לאיבחון עבור סרקופניה הקשורה לגיל.

למרות שהגפיים התחתונות רלוונטיות יותר מהגפיים העליונות עבור ניידות ותפקוד פיזי, נעשה שימוש נרחב בחיזוק תנועת האחיזה של כף היד (Hand grip Strength) בגיל השלישי, והוא מתואם היטב עם התוצאות הרלוונטיות ביותר. קיימים יתרונות גדולים לתרגול הזה בשל העלות הנמוכה יחסית של אמצעים, הזמינות וקלות השימוש.

לחזק את כוח האחיזה ביד

ממחקרים עולה כי חוזק איזומטרי של אחיזת היד קשור מאד ליצור כוח בשרירי הגפיים התחתונות, מומנט פשיטת הברך וקוטר שרירי השוק. אחיזת יד חלשה היא סמן קליני של ניידות לקויה, ומנבא טוב יותר של תוצאות קליניות מאשר מסת שריר נמוכה. בפועל, קיימת גם מערכת יחסים ליניארית בין חוזק בסיסי של האחיזה בכף היד לבין מקרי נכות כתוצאה מפגיעות במהלך פעילויות היומיום (ADL). ירידה בכוח האחיזה ביד היא מדד פשוט וטוב לחוזק השרירים, כמו גם אמצעי לתירגול, ונמצאת בקורלציה עם חוזק שרירי הרגליים.

 

תמונה: dreamstime

מקור: Sarcopenia: European consensus on definition and diagnosis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2886201/pdf/afq034.pdf