ירידה קוגניטיבית סובייקטיבית (SCD – Subjective Cognitive Decline) אצל אנשים מבוגרים מוכרת יותר ויותר כסמן פוטנציאלי לירידה קוגניטיבית מתונה (MCI – Mild Cognitive Impairment) והתקדמות בסופו של דבר אל דמנציה. יתר על כן, יש ראיות המעידות על כך שירידה קוגניטיבית סובייקטיבית קשורה לסמנים ביולוגיים וסמני הדמייה של מחלת אלצהיימר, כגון, אובדן נפח החומר האפור, תת-מטבוליזם מוחי ושקיעת עמילואיד, ללא ליקויי תפקוד קוגניטיבי אובייקטיבי או דיכאון, אם כי חוקרים מציינים כי לא אצל כל אדם עם ממצאים המרמזים על ירידה קוגניטיבית סובייקטיבית בהכרח תהיה התקדמות למחלת אלצהיימר. בשל התמיכה המחקרית, מתגבשת התייחסות לירידה קוגניטיבית סובייקטיבית כגורם סיכון למחלת אלצהיימר אצל אנשים מסוימים, והכללתה כמאפיין המדגיש את חשיבותה בזיהוי מחלות ומניעתן. בנוסף לאלצהיימר קדם-קליני, ירידה קוגניטיבית סובייקטיבית רלוונטית למצבים אחרים המשפיעים על אנשים מבוגרים, למשל: דיכאון וחרדה, בעיות בריאותיות גופניות, מחלות כרוניות נפוצות, ודמנציות שאינן אלצהיימר. על פי הגדרתה, ירידה קוגניטיבית סובייקטיבית מותנית בדיווח עצמי של הקוגניציה.
גוף מחקרים גדל והולך מוכיח כי מדיטציה יכולה לשפר תפקודים קוגניטיביים שונים, כולל קשב, זיכרון ותפקודי ניהול, וכי היא משפיעה באופן חיובי על מבנה מוח ותפקוד רלוונטיים לקוגניציה. שינויים במוח הקשורים למדיטציה וכתוצאה מכך, הפחתת דחק (stress), עשויים למלא תפקיד חשוב בהאטת ההתקדמות של ליקויים קוגניטיביים הקשורים לגיל כגון, מחלת אלצהיימר ודמנציות אחרות.
מחקרים מראים כי מוזיקה היא חלק מהקיום היומיומי של רוב האנשים. מוזיקה יכולה להרגיע או להמריץ, עושה אותנו מאושרים או עצובים. נמצא שמוזיקה מספקת לנו דרכים להבין ולפתח את זהותנו העצמית, להתחבר לאחרים, לשמור על רווחתנו האישית, וגם לחוות ולבטא רוחניות. עד כה נערכו רק מעט מחקרים על השפעת המוזיקה על תפקוד המוח אצל אנשים מבוגרים. אחד המחקרים דיווח על ההשפעה החיובית שיש למוזיקת רקע על מהירות העיבוד במוח ושני סוגי זיכרון (אפיזודי וסמנטי) אצל אנשים מבוגרים.
במחקר שערך לאחרונה צוות חוקרים בראשות ד"ר קים אינס מאוניברסיטת ווסט וירג'יניה, ארה"ב, נמצא שמבוגרים עם ירידה קוגניטיבית סובייקטיבית ואובדן זיכרון קדם-קליני המתרגלים מדיטציה פשוטה או האזנה למוזיקה עשויים להפיק יתרונות רבים.
במחקר אקראי ומבוקר זה, 60 מבוגרים עם ירידה קוגניטיבית סובייקטיבית, חולקו לשתי קבוצות. האחת תרגלה מדיטציה למתחילים, הידועה בשם קירטן קרייה (Kirtan Kriya- אחת המדיטציות החשובות ביותר בקונדליני יוגה), והשנייה, האזינה למוזיקה. שתי הקבוצות התבקשו להתאמן 12 דקות ביום במשך 12 שבועות. במאמר שפורסם לאחרונה בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease (ינואר, 2017) דווח כי, הנבדקים בשתי הקבוצות הראו שיפורים בולטים ומשמעותיים בתפקוד זיכרון סובייקטיבי וביצוע קוגניטיבי אובייקטיבי בתום 3 חודשי המחקר. תחומים אלה כללו את מאפייני התפקוד הקוגניטיבי עם הסיכויים הגבוהים ביותר להיפגע בשלבים הקדם-קליניים המוקדמים של דמנציה (למשל, קשב, תפקודי ניהול, מהירות העיבוד, ותפקוד זיכרון סובייקטיבי). יתר על כן, השיפורים המשמעותיים שנצפו בזיכרון ובקוגניציה נשמרו או השתפרו עוד יותר לאחר 6 חודשים (3 חודשים לאחר התחלת התרגול).
כפי שהוסבר במאמר קודם של אותו צוות מחקר, שתי הקבוצות הראו שיפורים גם בתחומים נוספים: איכות השינה, מצב הרוח, תחושת הרווחה, איכות החיים וירידה ברמות הדחק. השיפורים ניכרו במיוחד בקבוצת המדיטציה; שוב, כל היתרונות נשמרו או השתפרו עוד יותר במהלך 3 החודשים לאחר ההתערבות.
ממצאי המחקר מצביעים על כך ששתי שיטות פשוטות לתרגולי גוף-נפש, מדיטציית הקירטן קרייה והאזנה למוזיקה, עשויות לא רק לשפר את מצב הרוח, השינה ואיכות החיים, אלא גם להגביר את הקוגניציה ולעזור לבטל אובדן זיכרון נתפס (perceived memory loss) אצל אנשים מבוגרים עם ירידה קוגניטיבית סובייקטיבית.
תמונה: dreamstime
מקורות:
IOS PRESS “Meditation and Music May Help Reverse Early Memory Loss in Adults.” NeuroscienceNews. NeuroscienceNews, 23 January 2017.
<http://neurosciencenews.com/music-meditation-memory-loss-5994/>.
Meditation and Music Improve Memory and Cognitive Function in Adults with Subjective Cognitive Decline: A Pilot Randomized Controlled Trial, Innes, Kim E.; Selfe, Terry Kit; Khalsa, Dharma Singh; and Kandati, Sahiti in Journal of Alzheimer’s Disease. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28106552
The potential effects of meditation on age-related cognitive decline: a systematic review, Gard 2014