תה ירוק נחשב אחד המשקאות הבריאים ביותר. הוא עשיר בנוגדי חמצון וחומרים מזינים אחרים בעלי השפעות חזקות על הגוף כולל, שיפור תפקוד המוח, שריפת שומנים, הפחתת הסיכון לחלות בסרטן ויתרונות רבים אחרים.

כדי להפיק תועלת רבה יותר מכוס התה הירוק, צריך רק להוסיף מיץ הדרים.

מחקר מצא כי מיצי הדרים מאפשרים לכמות גדולה יותר של נוגדי חמצון ייחודיים לתה ירוק להישאר לאחר העיכול. המחקר השווה את השפעת התוספת של משקאות שונים על קטכינים, נוגדי חמצון טבעיים הנמצאים בתה. התוצאות מצביעות על כך שהוספת מיצי הדרים או ויטמין C לתה ירוק עשויה להגדיל את כמות הקטכינים הזמינה לגוף, מה שהופך את השילוב אפילו בריא יותר ממה שסברו עד כה.

קטכינים ופוליפנולים בתה הם מחסלים יעילים של מולקולות חמצן תגובתיות (reactive oxygen species) ועשויים לתפקד בעקיפין כנוגדי חמצון דרך השפעתם על גורמי שעתוק, טיהור כימיקלים רעילים, עיכוב פעילות תאים סרטנייים ופעילויות אנזימתיות המחזקות את תפקודי החיסון. העובדה שקטכינים עוברים מטבוליזם במהירות מדגישה את הפעילות נוגדת החמצון שלהם. "הבעיה היא שקטכינים אינם יציבים יחסית בסביבות לא חומציות, כגון המעיים, ופחות מ-20% נותרים לאחר העיכול. מציאת שיטות לשיפור ספיגת הקטכינים עשויה, לפיכך, להיות חשובה בשיפור הבריאות", אמר מריו פרוצי (Mario Ferruzzi), החוקר הראשי, מרצה למדעי המזון באוניברסיטת פרדו אשר באינדיאנה, ארה"ב.

פרוצי בדק מיצים, מלביני קפה ותוספים אחרים אשר מתווספים בדרך כלל לתה חלוט טרי או המשמשים לייצור מוצרי תה מוכנים לשתייה. המחקר גילה כי מיצי הדרים הגדילו את רמות הקטכינים פי 5. תוספות של חומצה אסקורבית, או ויטמין C להארכת חיי המדף במוצרי משקה מוכנים לשתייה הגדילו את רמות הקטכינים פי 6 ופי 13, בהתאמה.

המחקר גילה כי חלב מהחי, חלב סויה וחלב אורז הופיעו כבעלי השפעות ייצוב מתונות בלבד.

מיץ לימון התגלה כבעל כוח הייצוב הגבוה ביותר שגרם ל80% מהקטכינים להישמר. ברשימת מיצי ההדרים אחרי הלימון היו מיצי תפוזים, ליים ואשכוליות. פרוצי אמר שויטמין C ומיצי הדרים חייבים אינטראקציה עם קטכינים כדי למנוע את העיכול שלהם במעיים, למרות שהנתונים הבהירו כי למיצי הדרים יש כוח ייצוב מעבר למה שניתן היה לחזות אך ורק על בסיס כמות הויטמין C שהם מכילים.

למרות שהמחקר בדק רק תה ירוק, פרוצי סבור שניתן להחיל חלק מהתוצאות על תה שחור, המופק על ידי התססת תה ירוק. רבים מעדיפים טעם של תה שחור, למרות שהוא מכיל כמויות קטנות יותר של קטכינים.

המחקר מומן על ידי המכון הלאומי לבריאות (NIH) בארה"ב.

 

תמונה: dreamstime

מקורות:

  1. purdue.ed
  2. Common Tea Formulations Modulate In Vitro Digestive Recovery of Green Tea Catechins, Rodney J. Green, Angus S. Murphy, Burkhard Schulz, Bruce A. Watkins, Mario G. Ferruzzi, 2007.
  3. Tea catechins and polyphenols: health effects, metabolism, and antioxidant functions, Higdon JV, Frei B,