שומנים תזונתיים ומחלות לב וכלי דם, סקירה והמלצות מאת ארגון הלב האמריקני, 2017

תקציר

מחלות לב וכלי דם (CVD) הם הגורם המוביל בעולם למוות, ומהווים 17.3 מיליון מקרי מוות בשנה.

טיפול מונע שמפחית את הסיכון למחלת לב כלילית אפילו באחוז קטן עשוי להפחית משמעותית את מספר האנשים המפתחים מחלות לב וכלי דם ואת עלויות הטיפול בהם ברחבי העולם.

במאמר זה, הועדה הנשיאותית המייעצת של ארגון הלב האמריקני על שומנים תזונתיים ומחלות לב וכלי דם סוקרת ודנה בראיות המדעיות, כולל מחקרים אחרונים, על ההשפעות שיש לצריכת שומן רווי בתזונה והחלפתו בסוגי שומן ופחמימות אחרים, על מחלות לב וכלי דם.

בסיכום, מחקרים מבוקרים אקראיים שהורידו את צריכת השומן הרווי התזונתי והחליפו אותו בשמן צמחי רב בלתי-רווי (polyunsaturated vegetable oil) הפחיתו מחלות לב וכלי דם בכ-30%, בדומה להפחתה שהושגה בטיפול בסטטינים.

מחקרים תצפיתיים פרוספקטיביים באוכלוסיות רבות הראו שצריכה נמוכה יותר של שומן רווי יחד עם צריכה גבוהה של שומן רב בלתי-רווי ושומן חד בלתי-רווי קשורה לשיעורים נמוכים יותר של מחלות לב וכלי דם ולגורמים מרכזיים אחרים למוות ותמותה מכל הסיבות.

לעומת זאת, החלפת שומן רווי בעיקר בפחמימות וסוכרים מזוקקים לרוב אינה קשורה בשיעורים נמוכים יותר של מחלות לב וכלי דם, ולא צמצמה מחלות לב וכלי דם בניסויים קליניים.

החלפת שומנים רוויים בשומנים בלתי-רוויים מפחיתה את רמות הכולסטרול מסוג LDL ("הרע"), שנמצא גורם לטרשת עורקים, ומקשר בין ראיות ביולוגיות לבין שכיחות של מחלות לב וכלי דם באוכלוסיות ובניסויים קליניים.

בהתחשב במכלול הראיות המדעיות, המספקות קריטריונים קפדניים לסיבתיות, ארגון הלב האמריקני מסיק בתוקף כי הורדת צריכת השומנים הרוויים והחלפתם בשומנים בלתי-רוויים, בעיקר שומנים רב בלתי- רוויים, תפחית את שכיחות מחלות הלב וכלי הדם.

המעבר המומלץ משומנים רוויים לשומנים בלתי-רוויים צריך להתרחש בו-זמנית במסגרת של דיאטה בריאה כוללת, כגון, דיאטת DASH (גישות תזונתיות לאיזון יתר לחץ דם) או דיאטה ים תיכונית, כפי שהודגש על ידי איגוד הלב האמריקני/הקולג' הקרדיולוגי האמריקני בהנחיות לתזונה עבור אמריקנים לשנים 2015-2020.

המאמר הופיע בכתב העת Circulation,  יוני 2017.

דוגמאות לשומן צמחי חד בלתי-רווי ורב בלתי-רווי: קנולה, זית, סויה, תירס, חמניות, פשתן, אבוקדו, גרעיני חמניות ודלעת, שקדים ואגוזים, שומשום וטחינה.

 

מקורות:

Dietary Fats and Cardiovascular Disease, A Presidential Advisory from the American Heart Association (AHA), 2017

http://circ.ahajournals.org/content/early/2017/06/15/CIR.0000000000000510

תמונה: pixabay